Što je to terapija igrom?

Terapija igrom namijenjena je djeci od 3 g. do 12 g. Pomaže u razumijevanju za njih nerazumljivih i uznemirujućih događaja te  ukoliko imaju poteškoća u razumijevanju sebe i svojih osjećaja. Djeca nemaju dovoljno razvijen kognitivni aparat kojim bi izrazila što ih muči te stoga koriste igru kao način komuniciranja. Koristeći igru kao glavni glavni jezik komuniciranja, dijete može istražiti vlastite misli i osjećaje na kreativan i dinamičan način - bez da moraju koristiti riječi. Igra je medij kojim nam dijete objašnjava i približava sve ono što mu se dogodilo u vanjskom svijetu. Za djecu i dječji svijet, igra ima iscjeljujuću moć.

Kada uključiti dijete u terapiju igrom?

Razgovor o problemima može biti težak kada si dijete. Djeca teško pronalaze riječi koje bi opisale kako se osjećaju ili zašto se ponašaju na određeni način. Istraživanja su pokazala da je terapija igrom učinkovita intervencija za širok spektar poteškoća kod djece uključujući:

 • izražene strahove
 • promjene u obitelji
 • roditelji su u postupku rastave ili razvoda
 • posvojeno ili udomljeno dijete
 • zlostavljanje i zanemarivanje
 • dijete je pretrpjelo traumu
 • agresiju i ispade bijesa
 • pretjeranu ljutnju, strah, brigu i sramežljivost
 • poteškoće u vrtiću i školi
 • poteškoće vezane za iskazivanje neprimjerenog ponašanja
 • poteškoće u odnosu s vršnjacima/braćom i sestrama
 • poteškoće pri sklapanju prijateljstava
 • poteškoće sa samopouzdanjem
 • poteškoće spavanja i jedenja
 • poteškoće u koncentraciji ili pri učenju

Kako će terapija igrom pomoći mom djetetu?

Igra je prirodni način na koje dijete istražuje, uči, uvježbava te miješa stvarnost i maštu. Ona je središnji dio razvoja u djetinjstvu te utječe na razvoj emocionalnih i kognitivnih sposobnosti djeteta. Djeca kroz igru mogu izraziti ono što im je teško reći na glas, odnosno oni kroz igru mogu objasniti stvari na svoj način. Ova terapijska metoda omogućuje djeci da se bolje razumiju i povežu sa svojim unutarnjim svijetom te na taj način olakšava i omogućuje proces rasta, razvoja i osnaživanja.

Još malo detalja o tome kako će terapija igrom pomoći vašem djetetu:

1. Izražavanje kroz igru: Igra je prirodni način na koji djeca izražavaju svoje misli, osjećaje i iskustva. Kroz terapiju igrom, vaše dijete će imati siguran prostor i podršku terapeuta da izrazi sebe na način koji mu najviše odgovara. Kroz igru, dijete će moći prenijeti ono što mu je teško izraziti riječima, omogućavajući mu da se oslobodi tereta i usvoji osjećaj razumijevanja i prihvaćanja.

2. Razumijevanje i obrada emocionalnih iskustava: Terapija igrom pomaže vašem djetetu da razumije i kontrolira, odnosno “proradi” svoje emocije u sigurnom okruženju. Kroz igru, dijete može istraživati različite situacije, uloge i odnose iz vanjskog svijeta što mu pomaže da razvije dublje razumijevanje sebe i drugih ljudi. Terapeut će pružiti podršku i vodstvo kako bi dijete naučilo nove načine razumijevanja i suočavanja sa zahtjevnim emocijama.

3. Razvoj socijalnih vještina: Igra pruža priliku za učenje socijalnih vještina poput dijeljenja, suradnje, komunikacije i rješavanja sukoba. Terapeut će raditi s vašim djetetom na razumijevanju društvenih normi i pravila te podržati ga u izgradnji zdravih odnosa s vršnjacima.

4. Jačanje samopouzdanja i samopoštovanja: Terapija igrom pomaže djetetu da se osjeća prihvaćeno, razumijevano i važno. Kroz podršku terapeuta, dijete će razviti pozitivnu sliku o sebi i izgraditi samopouzdanje. Terapeut će naglasiti djetetove snage i postignuća te mu pružiti podršku u prevladavanju izazova.

5. Razvoj kreativnosti i imaginacije: Igra potiče kreativnost i imaginaciju kod djece. Kroz terapiju igrom, vaše dijete će imati priliku koristiti svoju maštu i stvarati nove svjetove, scenarije i priče. To potiče razvoj kognitivnih sposobnosti i kreativnog razmišljanja.

Kako će terapija igrom pomoći Vama kao roditelju?

Razumijemo da kao roditelj želite pružiti najbolju podršku svom djetetu. Terapija igrom je vrijedan alat koji vam može pomoći da bolje razumijete vaše dijete i uspostavite snažnu vezu s njim. Evo kako terapija igrom može pomoći vama kao roditelju:

1. Terapija igrom pruža vam uvid u svijet vašeg djeteta: Kroz terapiju igrom, možete dobiti dublji uvid u unutarnji svijet vašeg djeteta, razumjeti njegove misli i osjećaje. To će vam pomoći na putu da bolje razumijete njegove potrebe i brige te uspostavite snažniju emocionalnu vezu.

2. Poboljšava komunikaciju s vašim djetetom: Terapija igrom može poboljšati komunikaciju između vas i vašeg djeteta. Kroz igru, vaše dijete može izražavati ono što mu je teško verbalno izreći. Terapeut će vam pomoći da naučite nove načine komunikacije s djetetom koji će vam omogućiti da bolje razumijete i podržite njegove emocionalne potrebe.

3. Naučite nove strategije rješavanja problema: Terapija igrom može vam pomoći da naučite nove strategije rješavanja problema i suočavanja s teškoćama. Kroz terapiju, vaše dijete će razviti vještine suočavanja, samopouzdanje i sposobnost kontrole emocija. To će vam omogućiti da bolje podržite vaše dijete u svakodnevnim izazovima i pomognete mu u razvoju otpornosti.

4. Osnažuje vas kao roditelja: Sudjelovanje u terapiji igrom pruža vam priliku da steknete znanja, vještine i samopouzdanje u podršci svom djetetu. Kroz terapiju, možete razviti nove vještine u roditeljstvu i naučiti kako uspješno odgovarati na svakodnevne potrebe vašeg djeteta. Cilj je kroz terapiju igrom da se dugoročno osnažite u ulozi roditelja.

Što radi terapeut igrom?

Terapeut igrom prolazi intenzivan i sveobuhvatan trening iz područja dječjeg razvoja i privrženosti te je kontinuirano superviziran u svom kliničkom radu. Educiran je u korištenju igre kao sredstva razumijevanja i komunikacije s djetetom o osjećajima, mislima i ponašanju.

Koliko dugo traje terapija igrom?

Kod neke djece će napredak biti vidljiv nakon kratkotrajne intervencije (12 susreta). Ako dijete ima probleme koji traju duže vrijeme ili su složeniji, biti će potrebna dugotrajnija intervencija (24  ili više susreta). Terapija igrom provodi se jednom tjedno u trajanju od 45 minuta te se s roditeljem dogovara fiksni termin (isto vrijeme/isto mjesto) kako bi na taj način se osigurala dosljednost i razvio osjećaj sigurnosti u odnosu s terapeutom.

Što klijentu kažu

o pristupu djeci, roditeljima i našim susretima

quotes icons
Početak nam je bio malo težak, ali nismo odustajale. Kako je vrijeme odmicalo moja Ana se počela otvarati, bijes je počeo jenjavati i postajala je sve otvorenija, veselija, kreativnija djevojčica. Obožavala je odlaske srijedom svojoj Barbari. Moja djevojčica koja nikoga nije htjela zagrliti osim svoje mame, dijelila je zagrljaje s Barbarom, jedva je čekala njihove „tajne sastanke“ koje nije morala dijeliti ni sa kim. Bio je to samo njen svijet, gdje je mogla sve, zamazati se bojama, šljokicama, igratise u pijesku, crtati i puno naučiti o sebi a da toga nije bila ni svjesna…jer to je bila igra.
Mama Vesna
Ana, 5. godina
Rekla bih im da je terapija igrom potrebna svakom djetetu i roditelju, kako bismo se bolje mogli nositi s nekim frustracijama koje svaki roditelj doživljava kroz odgoj djeteta.
Mama Irena
Antonio, 7. godina
Odlučili smo našeg sina predškolskog uzrasta uključiti u terapiju igrom nakon što mu se u životu desila velika promjena u vidu dolaska mlađeg brata. Shvatili smo da mu unatoč našoj podršci i angažmanu treba neka treća osoba koja će mu biti kao dobar emocionalni trener koji će mu na profesionalan način pružiti stabilno vodstvo kroz nove odnose i osjećaje koji su se pojavili od kako je dobio ulogu starijeg brata. Terapija igrom je preuzela ulogu sigurnog mjesta za proživljavanje svih teških i neugodnih emocija. Na taj način naš dječak je dobio priliku jačati sebe i kontinuirano rasti na emocionalnom, socijalnom i psihološkom planu.
Mama Ana
Jakov, 4. godina

Kako znamo da terapija igrom djeluje?

Međunarodno udruženje terapeuta igrom (PTI) 2019. provelo je istraživanje koja je mjerilo promjene u dječjem ponašanju i emocionalnom stanju nakon tretmana terapije igrom. Rezultati pokazuju od 70% do 84% pozitivnih promjena u području koncentracije, samostalnosti i samosvjesnosti.

Istraživanje The Academy of Play and Creative Art, PTUK i PlayTherapy International dokazalo je da djeca u dobi od 3 do 12 godina koja su bila u tretmanu terapije igrom pokazala su pozitivan učinak u 73% slučajeva.

Cijene usluga

Terapije igrom
Terapija igrom
40 EUR
45min
Individualni susret
Individualni razgovor s roditeljima
53 EUR
60 min
(Početak ciklusa terapije igrom, nakon 5.og, 10.og i 15.og susreta)
PAKET 1.
590 EUR
15 susreta
Ciklus susreta u terapiji igrom
12 individualnih susreta (45min) + 3 susreta s roditeljima (60min)
PAKET 2.
890 EUR
23 susreta
Ciklus susreta u terapiji igrom
18 individualnih susreta (45min) + 5 susreta s roditeljima (60min)
Filial Play i ostale usluge
Filial Play
50 EUR
60 min
Trening roditeljskih vještina kroz terapiju igrom
PAKET 1.
Ciklus Filial Play
480 EUR
12 x 60min
12 individualnih susreta s roditeljem
Ostale usluge
Konzultacije za stručnjake
40 EUR
45 min
Individualno
Izvještaj terapeuta igrom
33 EUR
Na zahtjev
Opis i preporuke terapeuta
Odlazak u vrtić/školu
Na zahtjev
60 min
Cijena po dogovoru