Igra je ključna za razvoj djeteta jer doprinosi kognitivnom, fizičkom, socijalnom i emocionalnom razvoju djeteta.


Prva asocijacija na djetinjstvo je svakako igra – igra je srž razvoja djeteta. Dijete kroz igru istražuje i uči o svijetu koji ga okružuje, izražava emocije te uči mnoštvo novih riječi.

Uzevši u obzir današnji stil života većine obitelji s djecom te brojnih obaveza i izvanvrtićkih, odnosno izvannastavnih aktivnosti – vrlo je česta pojava da djeci zapravo nedostaje vremena za slobodnu igru. Ono što kao roditelji vrlo često možete čuti jesti da se dijete zna požaliti da se u danu „nije stiglo igrati“ ili primjerice da ne želi negdje ići jer bi više željelo ostati doma i igrati se.

Također, vrlo često se dijete nakon napornog dana, koji je zapravo u sadašnje doba postaje vrlo sličan danu odrasle osobe (ispunjen školom/vrtićem i dodatnim aktivnostima), osjeća umorno i nije motivirano za slobodnu igru.

Kroz brojna istraživanja, utvrđeno je kako manjak ove aktivnosti dugoročno dovodi do razvoja povećane razine anksioznosti i depresije kod djeteta, a ujedno vodi i do poteškoća u koncentraciji, pažnji i samokontroli. 

Što je zapravo slobodna igra?

Slobodna igra tijekom djetinjstva je orijentirana na istraživanje, eksperimentiranje, otkrivanje i učenje. To je vrijeme kad djeca koriste svoju maštu ili uživaju u nekoj fizičkoj aktivnosti.

Obuhvaća bilo koji oblik igre koji je iniciran i vođen od strane djeteta. Ujedno i vanjska i kućna igra može biti slobodna igra dok god vaše dijete ima slobodu samo kontrolirati njihovo iskustvo u toj igri. Jednostavnim rječnikom rečeno, slobodna igra je kad vaše dijete ima slobodu odabrati koju god igru želi i igrati se kako god želi.

U ovom tipu igre dijete ne mora postići nikakav cilj te se temelji na djetetovoj improvizaciji. Slobodna igra može uključivati kontakt s drugom djecom, ali isto tako dijete može biti orijentirano na sebe i samostalno voditi aktivnost.

Pasivna igra

Sada kad znamo što je to slobodna igra, važno je i definirati što ona nije. Ovaj oblik igre ne uključuje pasivnu igru – kao što je igranje video igrica, boravak na kompjuteru ili gledanje televizije.

Također, slobodna igra ne uključuje bilo kakve oblike elektroničkih igračaka. Slobodna igra podrazumijeva aktivno sudjelovanje djeteta, angažman, uključenost, rješavanje problema te kontinuiranu uporabu djetetove kreativnosti i mašte.

Slobodna igra je važna za dijete jer pruža direktan osjećaj slobode i kontrole.

Kroz ovaj tip igre, dijete uči o sebi, što mu se sviđa i ne sviđa, čak i doživljava iskustvo pogreške bez ikakvog pritiska ili osjećaja neuspjeha.

Istraživanja su pokazala da kroz slobodnu igru dijete ima mogućnost istražiti svoje prirodno okruženje te igrati svoje omiljene igre, testirati fizičke granice, izraziti se slobodno i izgraditi samopouzdanje.

Takva igra je iznimno važan dio djetinjstva. Stručnjaci također navode kako je za predškolarce važno da sudjeluju u nekom obliku slobodne igre minimalno jedan sat dnevno.

Postoji nekoliko oblika slobodne igre u ranom djetinjstvu:

- Simbolička igra i igra uloga

- Igra građenja i konstrukcije (lego, lego duplo…)

- Igranje s plastelinom, kinetičkim pijeskom, slimeom.

- Igra koja uključuje figurice, autiće, životinje. 

- Društvene igre po vlastitim pravilima.

- Igra u parku/na igralištu.

- Igra s pijeskom i vodom

- Igra koja uključuje bojice, vodene boje, pastele, tempere (itd.)

- Vanjska igra – vožnja bicikla, penjanje, trčanje, hvatanje, ljuljanje…

Ako ste kao roditelj konstantno u obavezama i aktivnostima za vaše dijete te stalno trčite s jedne na drugu aktivnosti – razmotrite mogućnost da djetetu skratite određene aktivnosti, a dodate vrijeme za slobodnu igru.

U vremenu kad se i roditelji bore s prenatrpanim životnim rasporedom, dobro je i u vlastitoj ulozi se prisjetiti koliko znači malo slobodnog vremena.

Još jedna napomena za roditelje – iako slobodna igra nije kontrolirana od strane odraslih, to ne znači da ne biste trebali nadgledati vašu djecu dok se igraju. Zapamtite, vaša je uloga osigurati njihovu sigurnost tokom igre – posebice ako se igraju vani.