Svaki roditelj zna da je u djetetovoj prirodi da testira postavljene granice  


čini se da je to znanje s kojim su sva djeca rođena; kao primjerice disanje ili posezanje za nečim što ne bi trebali dirati.

Dobra strana ovog ponašanja jest da je testiranje granica vrlo važan dio odrastanja i postizanja neovisnosti za dijete što će dugoročno, jednog dana, dovesti do razvoja vlastitog mišljenja i donošenja dobrih (životnih) odluka.

Postaviti granicu za dijete znači postaviti vodič za ponašanje – budući da ne možete odrediti pravilo za sve, granice su one poticajne smjernice koje su određene situacijom. To bi značilo da možda nemate službeno pravilo koje kaže: „Nema udaranja žlicom o stol“, stoga ćete reći svom djetetu ako prekida večeru: „Molim te prestani udarati žlicom“.

Postavljanje granica može biti teško iz više razloga – ponekad, roditelji se osjećaju krivima kad djetetu kažu „Ne!“ ili možda žele izbjeći djetetove izljeve bijesa (tantrume) za koje znaju da će se dogoditi kad postave granicu. Jedan od potencijalnih razloga je ujedno i neslaganje između roditelja oko postavljenih granica.

Ipak, važno je ponoviti kako su granice dobre za djecu. One ih uče prikladnom ponašanju i pružaju im okolnosti za usvajanje i usavršavanje raznih vještina.

Vaš zadatak, kao roditelja, jest da naučite dijete kako testirati te granice s poštovanjem, bez ljutnje ili prkosa, te da u konačnici prihvate da ste vi, roditelj – onaj  koji je glavni i kontrolira.

Granice i dosljednost u osiguravanju istih su dvije temeljne stvari koje osiguravaju siguran rast i razvoj svakog djeteta.

Postoji mnogo razloga zašto je za djecu važno da imaju granice, ali danas ćemo se zadržati na ovih pet:

1. Granice čine da se djeca osjećaju sigurno

Bez obzira što se vaša djeca ponašaju kao „mali šefovi“ i žele biti glavni – imati previše moći je strašno. Sigurne i dosljedne granice su postavljene od strane roditelja. Takve granice kreiraju okruženje koje je predvidljivo za dijete i ujedno reduciraju anksioznost kod djeteta. Zapamtite, osiguravanje ovih granica vas ne čini „lošim ili nepravednim roditeljem“ – čak i ako vam to vaše dijete kaže. Kad vaše malo dijete primjerice pokušava pregovarati o odlasku na spavanje – ono se osjeća kao da ima više moći od odrasle osobe – što posljedično mijenja njegovo osjećaj sigurnosti.

2. Granice uče djecu samodisciplini

Postavljanje granica djecu podučava vještini samodisicpliniranja, odnosno samoregulacije. Kada kažete: „Vrijeme je da ugasite video igru i napišeš domaći rad“, pružate djetetu okolnost u kojoj se uči samodisciplini. Iako su video igre super zabavne, važno je biti odgovoran.

3. Granice pomažu djeci da se nose s neugodnim osjećajima

Ponekad, kao što smo već naveli, roditelji izbjegavaju postavljanje granica jer ne žele naljutiti ili rastužiti svoje dijete. Ali, učenje o tome kako se nositi s neugodnim osjećajima je zapravo vrlo važna vještina. Samo zato što je dijete tužno jer ne smije pojesti taj treći kolačić ne znači  da biste mu ga trebali dati. Umjesto toga, to je sjajna prilika da podučite svoje dijete o osjećajima i pronađete zdrav način kako se nositi s tugom ili ljutnjom. Djeca koja znaju kako se nositi s neugodnim osjećajima su spremnija nositi se s izazovima svijeta odraslih.

4. Granice pokazuju vašem djetetu da brinete

Često, djeca testiraju granice samo da vide kako će odrasli reagirati. Zvuči poznato? Dijete koje udari brat ili sestru može osjetiti olakšanje kad roditelj uskoči. Ili dijete koje i dalje skače po kauču iako ste mu već rekli da prestane vjerojatno testira vaše vještine vođenja. Osiguravanje negativnih posljedica u slučaju kršenja granica pokazuje vašem djetetu da nećete dopustiti da stvari izmaknu kontroli. Također, uči dijete da ga volite.

Djeca koja imaju malo ili nimalo granica u svom okruženju pokazuju višu stopu anksioznosti. Djeca ne žele biti glavna – oni žele znati da ste vi glavni i odgovorni i da ćete im pomoći da ostanu pod kontrolom.

Kada kažete vašem tinejdžeru: „Stalo mi je do tebe i zato ti kažem da želim da si doma do ponoći“, to će vjerojatno naljutiti vaše dijete. Ali, pokazuje da ste voljni uložiti energiju u vaše dijete – iako to podrazumijeva da ćete čuti izjave poput: „Ti si najgori roditelj na svijetu!“.

5. Granice pripremaju djecu za stvarni svijet

Nema ništa loše u tome da se djeca malo moraju boriti! To je način na koji odrastamo i učimo kako riješiti problem. Ako roditelji dopuste djeci da budu u kontroli  i kontinuirano ih lišavaju bilo kakve muke/borbe – na taj način im čine medvjeđu uslugu. Djeca će uvijek očekivati da će stvari za njih biti lake, a to nije način na koji svije funkcionira. Zapamtite, u redu je da vam djeca pomognu pospremiti igračke prije spavanja ili da se pristojno ponašaju u restoranu. Postavljanje granica pomoći će im da razviju vještine potrebne za uspjeh u svijetu odraslih.