Za sve roditeljie koji žele pomoći svojoj djeci u jačanju njihovih emocionalnih kapaciteta

1. Budite prisutni


Obratite pozornost na djetetove reakcije i ponašanja (izljevi bijesa, agresivnost, povučenost, depresivnost, drskost, oklijevanje). Roditelji koji su usklađeni sa svojom djecom i osviješteni oko toga što njihova djeca žele – i s kim to žele – u boljoj su poziciji pomoći im kako bi odgovorili na izazove i emocionalne promjene u okolini.

2. Budite dosljedni


Važnost dosljednosti ne može se dovoljno istaknuti. Djeca žude za stabilnošću i strukturom. Ona žele znati koja će im aktivnost biti sljedeća, koja će posljedice nastupiti ako prekrše pravilo te koje će privilegije osigurati ako se poželjno ponašaju. Primjerice, životni događaji poput selidbe ili razvoda roditelja mogu stvoriti nered i dovesti do velikih promjena koje su teške za dijete. Uobičajeno je da se u takvim situacijama djeca povuku, postanu anksioznija ili imaju učestale izljeve bijesa – sve navedeno je posljedice njihove borbe da se suoče i nose s njihovim osjećajima.

3. Gradite povjerenje


Vaš odnos s djecom ima značajnu ulogu u njihovom mentalnom zdravlju, a odnos počinje s gradnjom povjerenja. Jedan od načina na koji se stvara povjerenje jest kreiranje osjećaja sigurnosti. To znači zadovoljavanje djetetovih psiholoških i emocionalnih potreba kad su gladni, žedni, kad im je vruće ili hladno, također kad su preplašeni, anksiozni ili tužni.

Također, naglašavamo, napravite ono što ste rekli i recite ono što mislite. Vašoj djeci je važno da bude dosljedni, iskreni i brižni, nađite načine kako da im pokažete da ih volite i da vam mogu vjerovati.

4. Njegujte zdrave odnose


Odnosi koje djeca imaju s roditelja su važni, ali nisu jedini koji su bitni. Mentalno zdravo dijete imat će odnose s  drugim članovima obitelji, prijateljima i susjedima. Čak i ako ste roditelj koji voli samostalno provoditi vrijeme sa svojom djecom, dajte im priliku da se povežu s drugim ljudima također – posebno s najboljim prijateljima.

5. Komunicirajte


Razgovor o emocijama može biti uspješan način da se nosimo s njima. Stoga budite dostupni za razgovor s vašom djecom. Slušajte pažljivo što vam imaju za reći. Ponudite utjehu. Ponovite ono što su vam rekli tako da možete biti sigurni da ste ih dobro razumjeli. Podijelite vlastito iskustvo s osjećajem tuge, srama ili razočaranja te podijelite kako ste se nosili s njima. Budite strpljivi. Dajte djeci vremena i prostora koje im treba da nauče kako upravljati osjećajima.

6. Brinite se o vlastitom mentalnom zdravlju


Jedna od najboljih stvari kojima možete održati mentalno zdravlje vašeg djeteta jest brinuti o vašem mentalnom zdravlju. Na ovaj način ćete ujedno stvarati vještine koje će poboljšati vaše mentalno zdravlje i stvoriti zdravije okruženje za vaše dijete. Djeca uče tako da gledaju vas. Stoga, osigurajte pozitivan primjer kako se nositi sa stresnim situacijama i održati dobro mentalno zdravlje.

7. Podučite ih kako upravljati stresnim situacijama


Iako je važno zaštititi djecu od trauma kao što su zlostavljanje i nasilničko ponašanje, ne možete spriječiti da vaše dijete iskusi stres. On je normalan dio života i učenje kako se nositi s njim na zdrav način utjecat će na uspješnost vašeg djeteta u budućnosti. Primjerice, djeca će imati razmirice s prijateljima ili neuspješne domaće radove nekad u životu – omogućite svojoj djeci usvajanje vještina koje su im potrebne kako bi se nosili s navedenim okolnostima te posljedično izgradili mentalno zdravlje.

Pomozite djeci da odaberu aktivnost koja će im pomoći u rješavanju stresa – netko će se pronaći u pisanju dnevnika, dok će netko nazvati prijatelja kad se osjećaja uzrujano. Važno je proaktivno identificirati specifične stvari koje vaše dijete može napraviti kako bi uspješno upravljalo teškim i zahtjevnim životnim okolnostima.

8. Pomozite im razviti samopouzdanje


Pomozite djeci razviti njihovo samopouzdanje koje može biti značajan poticaj za njihovo mentalno zdravlje.

Važno je da djecu naučite kako da sami razviju svoje samopouzdanje. Kako biste to učinili važno je djeci dati priliku za neovisnost – djeca se bolje osjećaju kao nešto naprave samostalno. Također, pomozite svom djetetu da razvije zdraviji unutarnji dijalog sa sobom – primjerice kad vaše dijete kaže nešto negativno o sebi, postavite pitanja poput: „Što bih mogao napraviti da to bude bolje drugi put?“ te na taj način pomozite svom djetetu da stvori zdravije zaključke o sebi. Ujedno, osigurajte djetetu realnu pohvalu te hvalite njegov trud, a izbjegavajte očite pretjerane komentare koje djeca lako mogu prokužiti.

9. Igrajte se zajedno


Dijete koje je zdravo – fizički i mentalno – mora se igrati. Moramo biti iskreni, i odrasli bi se također trebali igrati! Odvojite vremena od posla i kućanskih obaveza te se fokusirajte samo na vaše dijete. Čineći  to, pokazujete djeci da su vrijedni vašeg dragocjenog vremena. Istraživanja su pokazala da igranje s djetetom može imati značajne dobrobiti za dijete – jedna studija je pokazala da se djetetova sreća povećava, a rizik za depresiju i anksioznost smanjuje dok ste igra. Dok se igrate s vašim djetetom, nećete samo ojačati vaš odnos, već ćete se vjerojatno i sami zabaviti!

10. Potražite profesionalnu pomoć


Procijenjeno je da samo 21% djece s poteškoćama mentalnog zdravlja uistinu i prime pomoć koja im je potrebna. To znači da većina djece s poteškoćama mentalnog zdravlja ne dobiju pomoć koja im je potrebna.

Vjerujemo da se to može činiti kao drastična odluka, ali nikad nije prerano potražiti pomoć za dijete. U stvari, moglo bi čak i potaknuti cijelu obitelj u proces savjetovanja – čak i ako samo jedno dijete iskazuje poteškoće na polju mentalnog zdravlja. Savjetovanje može poboljšati mentalno zdravlje vašeg djeteta, kao i osigurati podršku za roditelje koji također mogu iskazivati poteškoće.